Senioren Competitie Voorjaar 2024

Voorjaarscompetitie 2024

Jaarlijks doen er meer dan 200.000 tennissers mee aan één of meerdere KNLTB-competities. Hiermee heeft Nederland één van de grootste georganiseerde tenniscompetities van de wereld.

Tijdens de competitie speel je in teamverband wedstrijden voor jouw vereniging. Gedurende een bepaalde periode in het jaar speel jij met jouw team tegen teams van andere verenigingen in de omgeving. Competitie spelen is het gevoel van willen winnen en elkaar steunen als er verloren wordt. Het gaat om het teamgevoel en de saamhorigheid.  

Door wedstrijden te spelen, word je steeds beter en krijg je meer plezier in de sport. Naast het ontwikkelen van jouw spel- en tennisvaardigheden heeft competitie spelen nog een extra dimensie: het zorgt voor veel sfeer en gezelligheid en je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen op en naast de baan. Niet gek dus dat de competitie door veel tennissers als hoogtepunt van het tennisseizoen wordt beschouwd! 

Er is een competitie voor iedereen 

De KNLTB heeft het hele jaar door een zeer divers competitieaanbod voor zowel senioren als voor de jeugd, op iedere dag van de week en voor elke leeftijd. Het maakt niet uit of je net begonnen bent of al langer speelt; iedereen kan meedoen.  

Tenniskids 

Voor kinderen t/m 12 jaar heeft de KNLTB Tenniskids ontwikkeld. Tenniskids is geheel afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Vier kleuren brengen de vooruitgang van een kind in kaart: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten. De jongste jeugd die spelen in Rood, Oranje en Groen kunnen competitie spelen door mee te doen aan de Tenniskids competitie. Jaarlijks doen er al zo'n 25.000 kinderen mee aan de Tenniskids Competitie. Doe je ook mee? Klik hier en ontdek alles over de Tenniskids competitie.  

Junioren 

Kinderen in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar kunnen meedoen aan de KNLTB Junioren competitie. Samen met een team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je de strijd aan met teams van andere verenigingen. Je kan in het voorjaar, najaar en in de winter op zondag competitie spelen. Meer dan 14.500 junioren doen jaarlijks mee aan de KNLTB Junioren competitie. Doe je ook mee? Klik hier en ontdek alles over deze competitie.

Senioren  

Alle tennissers boven de 17 jaar, de senioren, kunnen deelnemen aan een divers aanbod van competities die in verschillende periodes in het jaar worden aangeboden, op iedere dag van de week en op elk niveau. Er is dus een competitie voor iedereen, of je nu al jaren tennist, of net begonnen bent.  

Aan bepaalde competitiesoorten zijn leeftijdscategorieën gekoppeldzoals 17+, 35+, 50+. Dat betekent dat je pas mag deelnemen aan die competitie als je minimaal die leeftijd hebt. Daarnaast kan er in verschillende samenstellingen worden gespeeld, zoals dames, heren en gemengd (dames en heren). Competitie spelen wordt door velen beschouwd als het hoogtepunt van het jaar. Doe je ook mee? Klik hier en ontdek het complete competitieaanbod voor senioren.  

Mag iedereen meedoen aan een KNLTB-competitie?  

Om competitie te mogen spelen dien je lid te zijn van een KNLTB-vereniging. Wanneer je lid wordt van een vereniging vlak voor of tijdens de competitie mag je ook deelnemen aan een competitie. Daarbij geldt wel dat je op de betreffende speeldag als lid van de vereniging geregistreerd moet staan bij de KNLTB om op die speeldatum te mogen spelen. 

In het kort
Tijdens de Voorjaarscompetitie probeer je samen met jouw team in zeven speeldagen, tussen begin april en begin juni, kampioen te worden van de poule.
Een poule bestaat in de meeste gevallen uit acht teams en wordt ingedeeld naar niveau, leeftijd en regio.
Een team treft iedere tegenstander één keer.
Je speelt een aantal keren thuis op jouw eigen club en een aantal keren ga je bij een andere vereniging op bezoek.
Het team dat na de zeven speeldagen de meeste wedstrijden heeft gewonnen is kampioen.
De winnaars van de poule promoveren naar een hogere klasse en de laatste (twee) degraderen naar een lagere klasse, als dit mogelijk is.

Competitieaanbod
Voor senioren bestaat de Voorjaarscompetitie uit een zeer divers competitieaanbod op iedere dag van de week, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin.
Kortom, voor iedere tennisser is er een competitie die past bij je past!
Begin november wordt hier het competitieaanbod van jouw provincie gepubliceerd.

Iedere tennisvereniging bepaalt door het competitieaanbod per provincie het competitieaanbod van de club.
Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de vereniging (baancapaciteit), de opbouw van het ledenbestand, het beleid van de vereniging en de wensen en behoeften van de leden.

Voor informatie: Competitieleider Senioren

Praktische informatie
Hieronder vind je alle praktische informatie en regels die handig zijn om door te lezen als je meedoet aan de Voorjaarscompetitie.

Verkort & Compact Spelen
Tijdens de Voorjaarscompetitie senioren (m.u.v. 8&9 Tennis) geldt voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD) Verkort Spelen.
Dat betekent dat er een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) wordt gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is.
Voor 8&9 Tennis geldt compact spelen.

Vanwege de behoefte bij verschillende doelgroepen naar compacte en planbare competitiedagen, heeft de KNLTB in 2018 Verkort en Compact Spelen geïntroduceerd voor alle competities.

Daarnaast sluit Verkort Spelen aan bij internationale ontwikkelingen, waar in de dubbelpartijen ook vaak een wedstrijdtiebreak wordt gespeeld in plaats van een volledige derde set (ook op het allerhoogste niveau).
Zo neemt de spanning van het spel toe en wordt het aantrekkelijker voor zowel de spelers als het publiek.

Wat is Verkort Spelen?
Verkort spelen houdt in dat er in alle dubbelspelpartijen van seniorencompetities (DD, HD en GD) een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met 10 punten wordt gespeeld op het moment dat in een wedstrijd de stand één set gelijk is.

Winnaar van die beslissende tiebreak – en daarmee ook de partij – is de dubbelcombinatie die het eerst tien punten behaalt met een verschil van twee punten.
Deze tiebreak vervangt de beslissende laatste set en dient op MijnKNLTB ingevoerd te worden als 10-6 of 11-13.

Wat is Compact Spelen?
Voor 8&9 Tennis en de Zomeravondcompetitie geldt compact spelen.
Dat betekent het spelen van een beslissend punt bij de 40-40 stand en in het geval van een derde set wordt er een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) gespeeld.

speeldata-knltb-voorjaarscompetitie-tennis-2024-v3

.......Tennissen bij Qui Vive uitdagend en leuk....... De inschrijving voor Senior Club Kampioenschap staat nog open! Aarzel niet ..... schrijf in .............

ADRESGEGEVENS

Bezoekadres: Vuurlijn 30 - 1424 NR De Kwakel

Postadres: Postbus 32 - 1420 AA Uithoorn

BTW – vrijgesteld

Kamer van Koophandel nr.: 40532561

Telefoon Het Chalet

 0297 222086

T.C. Qui Vive

Privacybeleid